Skipnes, vanha kalastajakylä ja Anna-patsas

Luonnon Taika

Skipnes, vanha kalastajakylä ja Anna-patsas

Skipnes on hieman isompi kalastajakylä kuin Tinden. Satamasta löytyy ravintola ja siellä on enemmän elämää kuin naapurissa Tindenissä. Skipnesistä on luotu enemmän lomakeskusta ja eron näki heti, sillä kävimme Arctic Whale toursin retkellä molemmissa kylissä ja välimatkaa oli vain noin 15 minuuttia.

Skipnes, vanha kalastajakylä ja Anna-patsas

Anna på Vinje

Anna På Vinje

Skipnesissä kiinnostavin ja merkittävin asia, ainakin minulle, oli Anna-patsas. Patsaan nimi on Anna på Vinje ja se on pystytetty vuonna 2014. Se löytyy mäen päältä, jonne löytyy tie heti Skipnesin sataman rakennusten takaa. Tämän tekstin ensimmäinen kuva on otettu patsaan vierestä, josta voit nähdä kauniit näkymät.

Anna Serine Kristine Olsdatter (1827-1913). Anna asui Vinjen maatilalla kalastajamiehensä kanssa. Heillä oli kymmenen lasta, neljä tyttöä ja kuusi poikaa. 53 vuoden aikana, jotka perhe asui Vinjessä, Anna menetti merelle miehensä ja viisi poikaansa. Anna ei kuitenkaan antanut periksi, vaan hän elätti perheensä ja taisteli eteenpäin, jotta perhe pysyisi yhdessä ja elossa.

Annan tarina ei ole ainoa laatuaan ja tuhannet naiset ovat kohdanneet saman kohtalon, meri on vienyt monia. Tämän vuoksi pystytettiin patsas Skipnesiin. Patsas on kunnianosoitus kaikkia niitä rannikon naisia kohtaan, jotka ovat menettäneet miehensä tai lapsensa merelle. Nämä naiset pitivät huolta perheestä ja maatiloista vaikeissa olosuhteissa. Vastoinkäymisistä huolimatta Anna (ja muut) eivät luovuttaneet vaan ennemminkin etsivät ja kokosivat sisäisen voimansa, jolla varmistettiin selviäminen.

Tämä patsas kertoo kaikesta siitä; vastoinkäymisistä, voimasta, vahvuudesta, sisusta, sinnikkyydestä, luonnon voimista ja ihmisen kyvystä löytää itsestään se jokin, joka kuljettaa eteenpäin. Se on myös muistutus tähän päivään ja hetkeen.

Uskon, että jokainen patsaalla käyvä ja asian äärelle pysähtyvä löytää oman kosketuspintansa Annan ja muiden rannikoiden naisten tarinaan.

Skipnes, vanha kalastajakylä ja Anna-patsas
Anna på Vinje

Muuta Skipnesissä

Mäeltä alas tullessa jos ei ekäännykään satamaan vaan jatkaa vähän vasemmalle pääsee katsomaan museota tai tilaa, jossa on vanhoja valokuvia, vaatteita ja tavararoita. Jos entisaikojen elämä kiinnostaa, niin suosittelen tutustumaan!

Skipnesissä järjestetään vuosittain heinäkuun lopussa Arctic Sea Kayak Race. Käsittääkseni on mahdollista myös vuokrata melontavälineitä muina aikoina sekä päästä sukeltamaan.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *