Andan majakka, tuhansien lunnien koti

Luonnon Taika

Andan majakka, tuhansien lunnien koti

Valassafareiden paluumatkalla käydään kiertämässä myös Andan majakka. Se on juuri Støn sataman ulkopuolella. Se oli Norjan viimeinen miehitetty majakka, joka automatisoitiin 1987. Nykyisin saari suojeltu, sillä siellä asuu kymmeniä tuhansia lunneja. Tutkijat käyvät kerran vuodessa laskemassa lintuja, muutoin saarelle ei saa nousta.

Andan majakka, tuhansien lunnien koti

Andan majakka

Andan majakka rakennettiin vuonna 1932 ja se oli asuttuna vuoteen 1987 saakka. Majakanvartija ja hänen perheensä elivät suurimmaksi osaksi omavaraisesti; heillä oli saarella lehmä, sika, lampaita ja kanoja. Nykyisin majakka toimii tuuli- ja aurinkovoimalla.

Andalle on vaikea nousta maihin, majakanvartian vielä asuessa saarella, hänen veneensä vinssattiin suojaan venevajaan saaren päälle. Virtaukset ja tuulet voivat olla niin kovia, että vene ei olisi kestänyt meressä.

Andan majakka, tuhansien lunnien koti
Vanha venevaja
Andan majakka, tuhansien lunnien koti
Majakka on tuolla vasemmalla olevassa saaressa

Majakkasaari on nykyisin lintujen, varsinkin lunnien koti

Koska saari on nykyään suojeltu, sinne ei saa rantautua. Lintututkijat käyvät alkukesästä saarella muutaman viikon laskemassa lintuja. Vanhoilla laidunalueilla pesii kymmeniä tuhansia lunneja, joka on ehkä söpöin lintu ikinä. Lunnit tekevät pesänsä noin metrin syvyiseen onkaloon, joista poikaset lähtevät kaikki samaan aikaan elokuun puolivälin tienoilla. Lunnivanhemmat lopettavat poikasten ruokkimisen muutamaa päivää aiemmin ja lopulta poikaset lähtevät kaikki miltei samaan aikaan ulos turvallisista pesäkoloistaan.

Lunnit kalastavat ruokakalansa sukeltamalla jopa 40 metriin ja niillä saattaa välillä olla nokka täynnä pieniä kaloja. Merikihu ei kalasta omaa ruokaansa, vaan yrittää saada lunnin pudottamaan omansa, jotta se voisi varastaa lunnin ruoat. Lunnilla on kuitenkin nokassaan pienet hampaat, joiden vuoksi se ei pysty niin helposti irtautumaan saalistaan. Tämän vuoksi välillä näkee, miten lunni syöksyy veteen yrittäessään karistaa kihun kannoiltaan. Lunnit ovat myös vähän huonoja lentämään ja niiden pitää aina päästä nousemaan vastatuuleen.

Merikotkia näkyy saarella myös paljon, mutta ne eivät pesi saarella. Lunnit ovat niille kuitenkin oivaa ravintoa, jonka vuoksi varsinkin nuoremmat kotkat lentävät saarelle syömään. Elokuun alkupuolella kotkia näkyi todella paljon (jopa kahdeksan samaan aikaan), joka voisi viitata siihen, että ne tietävät lunnin poikasten olevan lähtövalmiudessa piakkoin. Tämä tarkoittaa kotkille helppoa lounasta. En varmasti koskaan kyllästy kotkien katseluun, niin uskomattoman kauniita ja ylväitä lintuja.

Merikotka
Merikotkia sain yhtenä päivänä videolle viisi samanaikaan!

Muita lintuja

Jokaisella safarilla tavattiin paljon myrskylintuja, jotka tulevat laivan läheisyyteen ruoan perässä kuvitellen sitä kalastualukseksi. Myrskylintu on veikeä otus, se viettää ensimmäiset 7-8 vuotta kokonaan merellä. Sillä on päässään suodatin, joka suodattaa merivedestä suolan pois. Ylimääräinen suolan poistoputki on nokan päässä, kuinka kätevää! Tiesitkö muuten, että myrskylintu tulee heti merisairaaksi, jos se eksyy laivan kannelle? Se ei pääse itse enää lentoon, vaan sitä täytyy auttaa.

Myrskylintu ja taustalla kaskelotti

Näimme myös jonkin verran suulia, joka on pohjoisen pallonpuoliskon suurin merilintu. Suula on todella kaunis näky! Se kalastaa syöksysukeltamalla, jopa 70 kilometrin tuntivauhdilla ja voi sukeltaa jopa 15 metriin.

Lisäksi andan majakkasaaren ympärillä on paljon karimetsoja, merimetsoja, riskilöitä, etelänkiisloja ja ruokkeja. Tiesitkö, että ruokki munii paljaalle kalliolle ja sen muna on sen mallinen, että se ei vierähdä alas? Hylkeet ovat aiempina vuosina myös lepäilleet majakan lähellä olevilla pienillä luodoilla, mutta viime vuosina niitä ei ole juuri näkynyt. Epäilys on, että jokin miekkavalasparvi on hätyytellyt/syönyt niitä, jonka vuoksi hylkeet ovat muuttaneet.

Suula
Andan majakka, tuhansien lunnien koti

Arctic Whale Tours järjestää valassafareita Pohjois-Norjan Støstä aina kesäkuusta elokuun loppuun. Arctic Whale Tours on sitoutunut vastuulliseen ja eettiseen valaiden katseluun, jolloin voit olla varma, että valaita ei häiritä tarkoituksellisesti.

Palaa kotisivulle tästä

Lähde:
Arctic Whale Toursin safarit

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *