Tinden, paikka Pohjois-Norjassa, jolla on monta tarinaa

Luonnon Taika

Tinden, paikka Pohjois-Norjassa, jolla on monta tarinaa

Tinden, paikka Pohjois-Norjassa, jolla on monta tarinaa
Tinden

Lähdimme matkaan laivalla pienestä Støn kylästä kohti vielä pienempää Tindeniä, joka on sijaitsee Tindsøyan saarella . Laivamatkan aikana saimme nauttia kauniista merimaisemista ja pienistä ja vähän isommista saarista sekä vuorista, joiden figuurit näkyvät katsot sitten minne päin tahansa. Muutaman tunnin kuluttua saavuimme pienelle Tindsøyan saarelle, jossa valkoiset rakennukset loistivat vasten vihreyttä. Muutamat rakennukset rannassa ovat 468 metrin korkuisen vuoren juuressa, joka luo omanlaisensa tunnelman.

Tinden

Tinden on vanha kalastajakylä. Vuodesta 1850 Tinden on ollut yksityisessä omistuksessa ja siitä kehittyi saariston postitoimisto. Saarella sijaitseva päärakennus on rakennettu vuonna 1860 ja muita rakennuksia vuonna 1880. Voimakkaat myrskyt ovat ajoittain tuhonneet rakennuksia saarella maan tasalle asti.

Tindeniin liittyy monta tarinaa. 1700-1800 se oli kalastajakylä ja osa rakennuksista on noilta ajoilta. Yhdessä rakennuksista keitettiin kalanmaksaöljyä ja tämä rakennus on edelleen paikallaan. Joitain vuosia sitten saarella aloitettiin kunnostyöt ja tänä kesänä saari oli ensimmäisen kerran auki vieraille tällaisena kuin se on nyt. Saarelta löytyy pieni kahvila ja vanhasta päärakennuksesta voi jopa vuokrata yöksi huoneen kohtuulliseen noin 50€:n hintaan per yö ja tähän hintaan kuuluu myös aamupala.

Tindenin kauppa ja postitoimisto

Yksi mielenkiintoisimmista tarina liittyy Tindenin vanhaan kauppaan ja henkilöön, joka pyöritti postia ja kauppaa vuosikymmenet. Skjalg Halmøya (1914-2002) oli kaupan ja postin viimeinen omistaja. Vuonna 1994 kohde laitettiin suojelun alle ja vuoden 2002 jälkeen Tinden siirtyi säätiölle, jonka tarkoituksena on huolehtia siitä, että Tinden pysyy hyvässä kunnossa. Vuosituhannen alussa Tindenissä aloitettiin myös perusteelliset kunnostustyöt.

Vaikka perinteinen kauppa lakkautettiin vähitellen, Skjalgalle haluttiin mahdollistaa asuminen saarella niin pitkään kuin mahdollista. Hänellä kävi lääkäri viikottain tarkistamassa terveydentilaa. Skjalg myös asui saarella elämänsä loppuun saakka ja myi vielä 2000-luvullakin kaupastaan 60-luvulla hankittuja kalosseja. Kuningatar Sonja kävi Tindenissä vielä kesällä 2002, joulupäivänä vuonna 2002 Skjalg menehtyi.

Kauppaan astuessa tuntui kuin astuisi aikaikkunan läpi. Kaikki on jätetty niille sijoilleen, sen jälkeen, kun kauppa ja posti lopettivat toimintansa. Postitoimiston paperikaaos näyttää siltä, että postin pitäjän on täytynyt tietää tarkalleen missä mikin paperi tai dokumentti sijaitsee.

Tinden, paikka Pohjois-Norjassa, jolla on monta tarinaa
Posti

Kaupan tuotevalikoimasta löytyy tuotteita monilta vuosikymmeniltä. Kalatiski on paikallaan, samoin leikkuulauta ja leikkuri. Kaupassa ollessa voi melkein tuntea olevansa mukana elämässä, jota elettiin vuosikymmeniä sitten. Tarina kertoo, että Skjalgilla oli pakastimessa hylje, kotka ja joulukuusi. Joita hän esitteli vieraille, joulukuusi oli lapsia varten. Sen verran voin näihin legendoihin kommentoida, että näin hylkeen ja joulukuusen sekä muutamia sulkia…

Tinden, paikka Pohjois-Norjassa, jolla on monta tarinaa
Kauppa
Karkkiautomaatti

Muuta

Kaupan yläkerrasta löytyy lisää vanhoja tavaroita koulutarvikkeista radioihin ja kalastusvälineisiin. Vanha päärakennus on myös jätetty sellaiseksi kuin se on ollut, päärakennuksen yläkerrasta löytyy tällä hetkellä vuokrattaat huoneet, joissa todella voi aistia elämän, jota siellä on aiemmin eletty. Oma huomioni kiinnittyi todella upeaan vanhaan kamiinaan.

Laiturilta rannasta löytyy valaanluita, jotka ilmentävät hyvin niiden kokoa. Olimme paikalla aurinkoisena päivänä ja tuuli ei juuri saarelle osunut. Voin kuitenkin kuvitella, kuinka erilainen on tunnelma silloin, kun luonto näyttää oman voimansa.

Voin ehdottomasti suositella Tindenissä käyntiä. Koska teitä ei ole, pääset sinne lautalla Myrestä tai opastetulle retkelle mm. Arctic Whale toursin kanssa, joka järjestää ensi kesänä retkiä Tindenin sekä Skipnesin kalastajakyliin.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *