Miekkavalas, sulavaliikkeinen delfiini
Tiesitkö, että miekkavalas on nimestään huolimatta yksi delfiinilajeista? Sain tutustua tähän upeaan ja sulavaliikkeiseen lajiin ollessani mukana Arctic Whale Toursin valassafareilla joitain viikkoja. Miekkavalaita löytyy kaikista meristä Itämerta lukuunottamatta. Se on myös helposti tunnistettavissa selkeän mustavalkoisen kuvioinnin vuoksi.
Miekkavalas
Miekkavalas on todella kiehtova tapaus. Uros voi kasvaa 10 metriä pitkäksi ja painaa 10tonnia, naaraat ovat vähän pienempiä noin kuusimetrisiä ja painavat noin 5-6tonnia. Urosmiekkavalaan selkäevä voi olla jopa 2 metriä pitkä. Väritys on selkeän mustavalkoinen; silmän yläpuolella on soikea valkoinen laikku, selkä on musta ja maha on valkoinen. Selkäevän takana on harmaa alue.
Miekkavalaat liikkuvat useimmiten perhekunnittain ja laumaa johtaa vanhin naaras, joka päättää mitä ja miten tehdään, todella matriarkaalinen järjestelmä. Kaikilla laumoilla on oma tapansa viestiä keskenään ja ne eivät välttämättä ymmärrä toisella alueella asuvien lajitoverien kieltä. Niiden viestintä ja kommunikointi on hyvin hienostunutta ja täysin omanlaistaan.
Miekkavalaat Pohjois-Norjassa
Miekkavalaat liikkuvat Norjan merialueilla ravinnon perässä. Suurimmaksi osaksi täällä ne syövät makrillia ja silliä, jotkut syövät myös hylkeitä. Josta todennäköisesti johtuen hylkeitä on nähty mm. safareilla vähemmän. Vesterålenissa liikkuu monia eri miekkavalasryhmiä.
Yhdellä reissulle näimme ensin heti Støn sataman ulkopuolella muutaman naaraan ryhmän ja myöhemmin iltapäivällä Bleikin kanjonissa kohtasimme uros- ja naarasmiekkavalaiden ryhmän, jolla oli ruokailu meneillään.
On lumoavaa katsoa sitä, miten sulavasti miekkavalas liikkuu vedessä. Puhallukset kuuluvat tasaisin väliajoin, miten sekin voi kuulostaa niin luontevalta? Iso uros esitteli metsästystaitojaan ja sitä, miten nopeasti se kykenee liikkumaan ja liikuttamaan kalaparvia. Ne ovat niin tehokkaita ja nopeita, että veden alle hävitessään, et voi tietää varmaksi, missä kohden se nousee uudelleen pintaan.
Miekkavalas vankeudessa
Miekkavalaat muodostavat hyvin tiiviitä sosiaalisia suhteita ja ne elävät perhekunnissa. Ne voivat uida jopa 50 kilometrin tuntivauhtia ja uintimatkat voivat olla jopa 150 kilometriä päivässä. Niille on luonnollista uida pitkiä matkoja ja sukeltaa jopa 150 metriin. Miekkavalas on myös todella älykäs, sen aivot ovat poimuuntuneimmat kuin muilla nisäkkäillä ja ne kehittelevät erilaisia tapoja saalistaa itselleen ruokaa.
Surullista ja käsittämätöntä on se, että edelleen miekkavalaita pidetään vankeudessa ja osallisena erilaisissa show-esityksissä. Näissä paikoissa altaat ovat usein liian pieniä ja matalia, eikä niissä oteta huomioon miekkavalaille tärkeitä ja uniikkeja sosiaalisia suhteita.
Koska miekkavalaat eivät puhu toisilla alueilla asuvien miekkavalaiden kieltä, luo tämäkin oman stressinsä vankeudessä elävien väkisin yhdistettyjen valaiden mieleen. Usein vankeudessa elävät miekkavalaat saattavatkin hyökätät toistensa kimppuun, samoin on monia tapauksia joissa miekkavalas on hyökännyt ihmisen päälle, muutamia kuolemantapauksiakin on sattunut. Tällaista agressiivisuutta ei tavata vapaudessa elävien miekkavalaiden kesken, eivät valaat myöskään ole hyökänneet ihmisten kimppuun.
Yksi hyvin konkreettinen ja näkyvä muutos on myös miekkavalaan evä, joka alkaa roikkua monilla vankeudessa elävillä valailla. Ne myös elävät huomattavasti vähemmän aikaa vankeudessa; vapaana elävä naarasvalas voi elää jopa 100-vuotiaaksi, kun vankeudessa ne eivät usein saavuta 30 vuoden ikää.
Ethän tue paikkoja, joissa miekkavalaita (tai delfiinejä) pidetään vankeudessa!
Arctic Whale Tours järjestää valassafareita Pohjois-Norjan Støstä aina kesäkuusta elokuun loppuun, safareilla käydään katsomassa erityisesti kaskelotteja. Arctic Whale Tours on sitoutunut vastuulliseen ja eettiseen valaiden katseluun, jolloin voit olla varma, että valaita ei häiritä tarkoituksellisesti.
Palaa kotisivulle tästä
Lähteet:
https://us.whales.org/whales-dolphins/facts-about-orcas/
Arctic Whale Toursin valassafarit