Altan museo ja kalliomaalaukset

Luonnon Taika

Altan museo ja kalliomaalaukset

Altan kanjonilta lähdimme seuraavana päivänäö kohti Altan museota, jonka sisäänpääsymaksulla pääsee katsomaan myös kalliomaalauksia, joka on nykyisin Unescon maailmanperintökohde. Kalliotaide löydettiin 1960-1970-luvulla ja niiden iäksi on arvioitu 2000-7000 vuotta. Maailmanperintökohteeksi tämä kalliotaide on perusteltu siksi, että siihen kuuluu tuhansia maalauksia/kaiverruksia ja se on toistaiseksi ainutlaatuinen todiste arktisen alueen pyyntikulttuurista esihistorialliselta ajalta.

Altan museosta löytyy niin urheilu- ja kalastushistoriaa kuin myös tarinoita vanhoista ajoista, kopio vanhasta noitarummusta, käyttötavaroita ja esimerkkejä siitä, miten entisaikaan on eletty tervanpoltosta ruokien säilyttämiseen. Heti ovensuusta löytyy myös vanhan mallin mukaan hylkeennahasta tehty vene. Yhdestä tilasta löytyi sekä vanhoja saamelaiseen kulttuuriin kuuluvia asuja ja asusteita että modernisoituja vaatteita, joilla on kuitenkin kunnioitettu vanhoja perinteitä.

Altan museo ja kalliomaalaukset

Altan kalliomaalaukset

Altan alueella on enemmän pyyntikulttuurissa eläneiden ihmisten tekemää kalliotaidetta enemmän kuin missään muualla koko Pohjos-Euroopan alueella. Vanhimmat maalaukset on arvitoitu tehtäneen noin 7000 vuotta sitten. Vaikka puhumme kalliomaalauksista on näiden kuvien kohdalla enemmän kyse kaiverruksista, sillä ne on hakattu/kaiverrettu rannan silokallioihin. Kuviin on jälkikäteen näkymisen vuoksi maalattu päälle okralla,(1970-luvulla) mutta tämä maali on poistettu osasta kuvia, jotta autenttisuus näkyisi paremmin.

Kalliotaiteen näkemiseen vaikuttaa paljon auringon valo ja mistä kohden aurinko paistaa. Valojen ja varjojen yhdistelmällä kuviin tulee uutta eloa ja eri valoisuus saattaa paljastaa aivan erilaisia asioita kuvista.

Kalliomaalaukset

Vaikka monia kalliomaalausten kuvia on tunnistettu, niin silti osa on edelleen ja tulee olemaankin mysteeriä. Kuvissa on usein esitetty erilaisia eläimiä ja eläimien metsästystä sekä kalastusta, uuden elämän syntyminen ja hedelmällisyyskin näkyy monissa kuvissa, isoja kokonaisuuksia löytyy myös Altasta. Mutta on myös paljon sellaista, josta emme tiedä, voimme vain arvailla ja yrittää päätellä niiden merkitystä.

Altan kalliomaalaukset olivat minulle ensimmäinne konkreettinen kosketus kalliotaiteeseen, vaikka olen ollut siitä kiinnostunut jo pidemmän aikaa. Kuvat ovat kiehtovia, mutta vielä enemmän kiehtoo kaikki ne tarinat, joita kuvien taakse kätkeytyy, kokonaisia kulttuureita, joiden viisautta voimme näin jälkikäteen vain arvailla.

Merkittävintä minulle on kuitenkin kokonaisuudet ja selkeys siitä, että kaikki ovat yhteydessä toisiinsa. Voi olla pienempiä ryhmiä, mutta ne kuuluvat isompaan ryhmään. Ja ryhmää ovat kaikki, ihmisten lisäksi eläimet ja luonto. On aivan eri tavalla käsitetty tämän elämän kokonaisvaltaisuus ja ihmisen pienuus kaiken tämän keskellä, me olemme vain osa kokonaisuutta.

Altan kalliomaalauksissa on käytetty hyödyksi luonnon muovaamaa kalliota, asettelu on sellainen, että kallion muodot ja uurteet ovat osa kuvaa. Sekin on niin pysäyttävä ajatus, kuinka paljon aikaa ja vaivaa on nähty, että pienet yksityiskohdat tulevat selväksi. Valot ja varjot, kallion muodot ja kaiken asettelu niin, että kokonaisuus on harmoninen ja selkeä.

Altan  kalliomaalaukset

Suosittelen Altan museota ja kallimaalauksilla käymistä, jos olet yhtään kiinnostunut vanhoista kulttuureista ja kalliotaiteesta. Löydät museon kotisivut täältä.

Lähteet:
World Heritage Rock Art Centre-Alta, suomenkielinen opaslehti

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *